Cartierul Henri Coanda sau cum traiesc oamenii fara utilitati!

Dupa postarea mea despre cresa din Henri Coanda un cetatean mi-a scris pe Facebook si m-a invitat sa vad cartierul si sa imi spuna povestea sa! Acest cartier ANL a fost gandit la inceputul anilor 2000, in timpul guvernarii Nastase, ca un fel de premii pentru clientela PSD si daca mai ramanea ceva pentru tineri merituosi. Initial raportul dintre clientela si tineri eligibili era 50-50. Conducerea Bucurestiului si a Voluntariului de dupa 2004 nu a considerat oportuna investitia in utilitati fiindca a zis ca nu e cazul sa investeasca in cartiere construite cu dedicatie. Cu timpul, cei ce luasera ca pont vilele au inceput sa le vanda, fiindca si-au dat seama ca nu prea urmeaza sa se faca infrastructura. Cu toate astea, lumea si-a facut fose septice, si-au construit puturi iar caldura e toata electrica fiindca nu exista infrastructura pentru asta.

Ce e interesant este ca jumatate din cartier este in Voluntari si jumatate in Sectorul 1. Acum doi ani, s-au inteles in sfarsit partile, iar din bugetul capitalei se face sistematizarea pentru intreg cartierul. Strazile din Voluntari au fost intr-un fel trecute la Bucuresti si acum sunt in plin proces de sistematizare.

Tinand cont ca in vreo doi ani se va termina sistematizarea si foarte probabil cele 1200 de case se vor umple repede de oameni, Primaria Sectorului 1 trebuie sa ceara rapid ANL terenurile care erau prevazute pentru cresa, gradinita, scoala, locuri de joaca si spatii verzi si sa inceapa sa le dezvolte in paralel cu infrastructura. Daca se demareaza totul la inceputul anul viitor probabil ca tot santierul va fi terminat in acelasi timp, iar viitorii cetateni ai sectorului 1 vor putea beneficia de servicii publice de calitate. Sunt inca multe de facut in acest cartier si sunt si multe controverse, insa astazi, majoritatea celor ce locuiesc acolo sunt cetateni normali, fara legatura cu povestile PSD-iste de la inceputul anilor 2000 care au nevoie de infrastructura publica. Dupa ce se termina totul, cartierul va avea 1200 de case si vreo 20 de blocuri, adica vreo 5000 de cetateni vor locui acolo.