Ceea ce s-a întâmplat astăzi este un moment care mă face să am oarecare speranțe în ceea ce privește solidaritatea noastră în momente de cumpănă; să fim serioși, nu cred că există un singur om rațional care să poată spune cu mâna pe inimă că ERA SIGUR că moțiunea va trece, oricâ de optimist ar fi fost acel om. Totul a fost pe muchie de cuțit și totul s-a jucat până în ultima clipă. A fost cea mai spectaculoasă și “muncită” moțiune a Opoziției. Inițiatorul ei, #PNL, a dovedit că atunci când abordează lucrurile cu seriozitate, pragmatism și implicare poate să câștige. Sunt convins că a fost abordat om cu om, s-a dus muncă serioasă de convingere, au fost dificultăți de a păstra promisiunile făcute de unii câtă vreme PSD avea sacul cu daruri în mână. În momentul în care am auzit vestea, mi-am zis: ” Uite, de aia se zice că politica este arta compromisului (cu amendamentul că acest compromis trebuie făcut întotdeauna pentru binele public), uneori îndepărtarea răului depinde doar de câteva voturi, uneori de unul singur”.

Lecția de azi mai înseamnă ceva: puterea obișnuinței care funcționează atât pentru lucrurile pozitive cât și pentru cele rele. Să ne amintim aceste ultime 30 de luni: să ne reamintim furia cu care am întâmpinat propunerile de premier ale brigandului Dragnea care a violat pur și simplu principiile oneste ale democrației potrivit cărora câștigătorul alegerilor desemnează premierul: Shhaideh, Grindeanu, Tudose și într-un final “apoteotic” ne trezim că ne este băgată pe gât această femeie submediocră a cărei maximă performanță este să fie, eventual, directoare de liceu industrial într-un oraș de provincie. Ne-am înecat, am icnit, ne-au ieșit ochii din cap fiindcă nu mai aveam aer, am protestat, făcut mișto de ea și în cele din urmă NE-AM OBIȘNUIT cu aceasta situație; într-atât de mult încât unii constatau pe măsură ce trecea timpul că parcă nu mai era așa slabă, că parcă vorbea mai coerent, că răspundea mai logic la întrebările jurnaliștilor, că făcea față situațiilor. Bullshit! Era tot aia, tot acea submediocră, doar că noi ne obișnuisem cu ea! Astăzi, căderea guvernului a rupt puterea asta proastă a obisnuinței și ne-am trezit cu realitatea în față: am reușit să revenim la normal doar că am pierdut timp important în care economia s-a deteriorat, deficitele au crescut pe fondul iresponsabilității PSD, au mai plecat din țară câteva sute de mii de tineri, etc.

Discursul de azi al lui Iohannis este încurajator și un punct forte al discursului este faptul că este convins că cea mai bună soluție este cea a alegerilor anticipate cu condiția să existe consens politic. Asta creează premisele unei opoziții unite la alegerile de anul viitor. Cea mai importantă bătălie politică va fi cea a alegerilor locale care trebuie să scoată efectiv PSD din teritoriu fiindcă de acolo iși trage puterea acest partid de 30 de ani incoace. Trebuie smuls de acolo și distrus fiindcă este un partid toxic, antidemocratic și corupt.

Dacă Opoziția în frunte cu Ludovic Orban va acționa așa cum a acționat azi atunci putem avea speranțe.

Hai ROMÂNIA!