Ce ar trebui făcut?
– Pentru Sectorul 1 – București –
– Pentru Sectorul 1 – București –
Săptămânal, voi propune o serie de proiecte pentru cartierele Sectorului 1. Pentru a fi la curent îți proun să te abonezi la newsletter.
Tănase Stamule, despre planurile sale în calitate de candidat pentru Primăria Sectorulu 1. Despre cum fiecare cartier poate avea propriul centru, în care cetățenii să se bucure de zona în care locuiesc și de facilitățile puse la dispoziție de administrația locală.
Proiectul inițiat de administrația liberală a sectorului trebuie finalizat. Totodată, acesta trebuie completat prin înlocuirea parcului de ascensoare (lifturilor) astfel încât eficiența energetică a blocurilor să fie maximă. Există finanțare europeană pentru acest tip de investiție, iar cetățenii doresc cu siguranță acest lucru. De asemenea, pentru a echilibra nevoile sociale, un program inițiat de vechea administrație liberală și abandonat îl reprezintă programul de reabilitare termică a locuințelor unifamiliale (case). După finalizarea reabilitării termice a blocurilor, reabilitarea termică a caselor va trebui să reprezinte o prioritate.
Blocurile de patru etaje din cartierul Aviației, au fost de la început proiectate pentru a avea panouri solare, astfel pe acoperișul blocurilor există infrastructura parțială pentru montarea acestora. Instalarea acestor panouri ar acoperi o parte însemnată din costurile cu electricitatea ale rezidenților.
Faptul că secolul XXI ne găsește încă cu gropi în străzi arată lipsa de profesionalism a ADP Sector 1. Este nevoie de o profesionalizare a acestei instituții, astfel încât să formuleze bine caietele de sarcini pentru firmele ce se angajează la reparații și să știe să verifice pe teren calitatea lucrărilor efectuate. Nu trebuie să mai existe străzi neasfaltate în sectorul 1 și nu trebuie să mai existe gropi pe străzile ce țin de ADP S1. Acest lucru se poate face prin introducerea unor criterii tehnice calitative în caietele de sarcini, astfel încât cei ce câștigă licitațiile să fie obligați să folosească numai materii prime de calitate.
Primăria Sectorului 1 va crește taxele proprietarilor care nu își reabilitează fațadele clădirilor. Nu este normal să nu iți amenajezi fațada, daca ești proprietar de clădire în centru. Centrul este oglinda orașului, locul unde vin turiștii și pe unde tind sa se recreeze toți cetățenii. Totodată, nu vom mai da autorizații de construcție dezvoltatorilor care nu construiesc locuri de parcare suficiente (conform legislației în vigoare). Nu este normal ca parcările din subteran să fie transformate în garsoniere, iar cartierele să fie sufocate de mașini. Poliția locală trebuie să verifice aceste șantiere, iar recepția clădirilor de către primărie nu trebuie să se mai facă fără o verificare la sânge a respectării angajamentelor inițiale din proiect. Pe de altă parte, trebuie redusă birocrația internă, astfel încât certificatele de urbanism să fie emise în termenul legal de 30 zile, nu în minim 3 luni cum se procedează în prezent. Dezvoltarea imobiliară reprezintă principala sursă de venituri a sectorului, iar acest motor de dezvoltare trebuie menținut și încurajat într-un cadru coerent.
Centrul Bucurestiului are deja o soluție pentru a rezolva problema parcărilor pe care nu o vede nimeni! Această soluție se cheamă CLADIREA CICLOP!!!
Săptămânal, voi propune o serie de proiecte pentru cartierele Sectorului 1. Pentru a fi la curent îți proun să te abonezi la newsletter.
Industriile creative produc valoare în toate sectoarele economice, iar, în plan local, joacă un rol important în revitalizarea urbană și coeziunea socială.
Proiectul meu pentru primăria Sectorului 1 este unul liberal: construirea unui incubator de afaceri pentru industriile creative, în vecinătatea a 4 mari universități – adevărate pepiniere pentru companii și care le oferă acestora materia primă cea mai valoroasă pentru lanțul lor de producție: talentul creativ Putem începe să construim ecosistemul bucureștean al industriilor creative din Calea Griviței.
Deși primăria nu poate interveni pe conținut, poate susține procesul de învățământ prin investiții în infrastructura educațională/școlară (clădiri și dotări). Doresc înființarea/modernizarea laboratoarelor de IT&C, limbi străine și muzică în fiecare unitate de învățământ din sectorul 1. Acestea dezvoltă competențele necesare secolului XXI, iar copiii care învață la noi în sector trebuie să le dobândească. Totodată, susțin modernizarea tuturor laboratoarelor în funcție de specificul scolii, astfel încât elevii noștri să aibă acces la ultimele tehnologii și tehnici de predare. Un proiect la care țin mult este acela de a realiza în clasa a VII-a și în clasa a X-a o serie de teste (teste de aptitudini) pentru a stabili care este profilul copilului, astfel dacă un elev are inclinații clar umaniste, părinții trebuie să știe acest lucru în momentul când iau decizii privind viitorul tânărului. Susțin de asemenea înființarea în Sectorul 1, în cartierul Chitila, a unui liceul dual, construit de primărie, destinat industriei ospitalității, care să deservească în special afacerile din sectorul 1.
Nu în ultimul rând, este necesară folosirea oportunității existente în cartierul Henri Coandă, în care există două terenuri aflate în administrarea Consiliului Local cu scopul de a construi două unități de învățământ. Acestea ar putea constitui un exemplu la nivel național, prin construirea unei grădinițe și a unei școli model. Construcția de noi unități de învățământ ar trebui să se afle și în centrul reglementării urbanistice a zonei de nord a capitalei (cartierele Străulești și Sisești, încă neurbanizate), astfel încât acestea să fie viabile și dezirabile pentru categorii de persoane cu venituri ridicate.
Ținând cont de faptul Sectorul 1 este unul eminamente liberal, trebuie să asigurăm o soluție de înscriere la grădinițe și creșe și pentru angajații firmelor din sectorul 1, chiar dacă nu sunt rezidenți, întrucât aceștia contribuie la bugetul nostru. Totodată, va trebui să dezvoltam și o schemă de susținere a grădinițelor private, în funcție de copiii aflați în îngrijire, deoarece și acestea sunt familii rezidente în cartierele sectorului.
Pentru a acoperi rapid deficitul de locuri în creșe și grădinițe, primăria va acorda o susținere inițiativelor private din această zonă, susținând-le prin finanțarea de proiecte educaționale sau prin oferirea preferențială de spații în viitoarele centre culturale. Totodată, trebuie să dezvoltăm suficient infrastructura pentru ca tinerii din sectorul 1 să facă toate orele dimineața, iar dupăamiaza să poată participa la programe de after-school.
Susțin dezvoltarea programului „Masă caldă pentru elevi”, pentru a preveni abandonul școlar, dar și pentru a educa tinerii în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Sectorul 1 are capacitatea să dezvolte un astfel de program, iar copiii trebuie să fie prioritatea noastră.
Primăria sectorului 1 trebuie să fie una dintre promotoarele culturii la nivelul cetățenilor. Trebuie identificate toate clădirile de patrimoniu, iar apoi trebuie realizat împreună cu Primăria Capitalei o listă de priorități pentru reabilitarea acestora. Vreau să realizam o hartă digitală cu toate obiectivele culturale ale sectorului 1, astfel încât cetățenii rezidenți cât și turiștii să știe ce oportunități de vizitare există. Teatrul Masca, recent trecut în patrimoniul sectorului, împreună cu Patria și Scala, trebuie renovate și reintroduse în circuitul cultural. Este important ca în fiecare cartier să existe câte un centru cultural, pentru ca toți cetățenii să aibă acces facil la cultura. Doresc realizarea în zona Gării de Nord, al celui mai mare centru cultural din București, care să devină o poartă de intrare a cetățenilor în orașul nostru. De asemenea, se poate avea în vedere o colaborare cu Ministerul Culturii în vederea finalizării proiectului unei noi și moderne săli de spectacole în zona Pieței Victoriei, care să înlocuiască actuala sală a palatului și care să pună Sectorul 1 pe harta culturală a Europei.
Ca primar, voi susține în primul rând investiția în infrastructura sportivă școlară, deoarece primii pași în practicarea unui sport, trebuie să înceapă din primii ani de școală. Odată cu acest lucru voi susține organizarea activităților sportive în școlile din sectorul 1, pentru a valorifica așa cum trebuie investițiile în infrastructură. Voi fi un partener de nădejde al cluburilor sportive aflate pe raza sectorului 1, pentru că sportul este unul dintre cei mai eficienți ambasadori. Investiția în sport nu mai este azi doar o opțiune, ci o necesitate!
În ceea ce privește tinerii, susțin înființarea în cartierele din sectorul 1 a Centrelor de Proiecte și Programe pentru Tineret, prin intermediul cărora tinerii din sectorul 1 vor putea participe la activități specifice vârstei și vor putea să-și implementeze proiectele destinate comunității locale. Este important să oferim tinerilor șansa unei vieți active în comunitate, să încurajăm inițiativa și să fim un partener de nădejde pentru tinerii din sectorul 1.
Unul din criteriile de alegere a unui oraș pentru studii este calitatea căminelor studențești. Doresc să construiesc minim 3000 de locuri de cazare, cu maxim doi studenți în cameră, astfel încât sectorul 1 să devină locul preferat de studii al tinerilor. Aceste locuri vor fi date studenților din universitățile de pe raza sectorului 1, ce activează în zona industriilor creative și IT&C. Acest mini campus intenționez să îl dezvolt în cartierul Străulești, lângă noua stație de metrou și lângă viitorul spital construit de primărie.
România este mult sub media europeană în ceea ce privește start-up-urile. Doresc înființarea unor incubatoare de afaceri pentru studenți, în fiecare zonă cu universități mari (Agronomie, Piața Romană, Universitate, Gara de Nord etc.) astfel încât tinerilor inovativi să le oferim șansa de a-și pune ideile în aplicare, oferindu-le totodată un spațiu de lucru și o adresă până când își pun pe picioare afacerea. Doresc realizarea acestor incubatoare în parteneriat cu universitățile din sector pentru a putea avea acces și la capacitatea de management a acestora.
Clădirea Cinema Patria este într-o situație deplorabilă! Propun dezvoltarea unui centru de industrii creative în zona Patria – Arthur Verona – Grădina Icoanei care să transforme acest cartier din Sectorul 1 în cea mai dinamică zona creativă din Romania!
Săptămânal, voi propune o serie de proiecte pentru cartierele Sectorului 1. Pentru a fi la curent îți proun să te abonezi la newsletter.
Primăria Sector 1 va utiliza toate pârghiile legale pentru a investi în infrastructura de sănătate a sectorului 1, în complementaritate cu activitatea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București din subordinea Consiliului General. Astfel, vom realiza un plan de investiții multianual la nivelul Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și a Unităților Sanitare Publice Sector 1, care să includă atragerea de fonduri europene, pentru a aduce dispensarele, ambulatoriile și cele 4 spitale aflate în administrare (Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu”, Spitalul Clinic de Urgenta București – Floreasca, Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologie) la standarde de excelență, atât în ceea ce privește infrastructura, cât și dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație. Utilizând structuri pluridisciplinare (asistent social-asistent medical comunitar) vom realiza o cartografiere a problemelor medicale si sociale, precum și a resurselor existente la nivelul tuturor cartierelor sectorului 1.
În zonele slab deservite medical, vom susține înființarea de centre de permanență. Scopul acestor centre de permanență este de a asigura accesul la servicii medicale inclusiv in zilele libere și noaptea și în același timp, de a degreva sistemele de ambulanță și UPU, de acele cazuri care nu reprezintă urgențe și care pot fi tratate de asistența medicală primară. Vom susține dezvoltarea paletei de servicii medico-sociale ale Complexului multifuncțional Caraiman precum servicii medicale către grupurile defavorizate, persoane neasigurate medical, persoane cu handicap, persoane vârstnice, alte grupuri vulnerabile, centre de zi pentru persoanele suferinde de Maladia Alzheimer, recuperare neurologică și îngrijire medicală post-intervenție chirurgicală, servicii stomatologice. Vom susține dezvoltarea structurilor de tip hospice – centre de îngrijire paliativă și terapie a durerii pentru familiile cu pacienți în stadiul terminal al vieții printr-un concurs de proiecte de finanțare ale inițiativelor private în acest domeniu. Structurile medicale, fie ele spitale, ambulatorii de specialitate sau asistență primară, au nevoie de suportul serviciilor sociale și socio-medicale.
Descentralizarea serviciilor sociale a început cu mult timp înaintea descentralizării din sănătate. Astăzi credem că a sosit momentul ca aceste două sisteme să conlucreze coordonat, ca subansamble ale aceluiași mecanism cu un scop comun: creșterea calității vieții cetățenilor. Pentru aceasta, vom elabora un proiect pilot de management strategic integrat al serviciilor medicale și sociale la nivelul Sectorului 1. Vom susține inițiativele de prevenție în sănătate și vom promova principiul – Sănătatea în toate politicile public
Săptămânal, voi propune o serie de proiecte pentru cartierele Sectorului 1. Pentru a fi la curent îți proun să te abonezi la newsletter.
La Sala Palatului nu trebuie să tăiem pomii ca să facem locuri de parcare!
Sectorul 1, trebuie sa redevină cel mai curat sector al Bucureștiului. Doresc realizarea unui centru de monitorizare a curățeniei, aflat direct în subordinea primarului, astfel încât să vedem fiecare mașină de gunoi cât încarcă, cât descarcă, ce străzi spală și cu ce cadență se realizează activitățile specifice. Nu cred în management fără control, iar astăzi nu există nicio verificare a procesului de curățenie, astfel că străzile pline de gunoi au devenit o imagine comună.
Nu în ultimul rând voi suplimenta numărul coșurilor de gunoi, al containerelor și al recipientelor dedicate pungilor pentru câini cu scopul de a crea condițiile optime pentru cetățenii sectorului 1 de a păstra curățenia.
Economia circulară este viitorul. Românii trebuie să învețe să recicleze, iar primăria trebuie să dezvolte infrastructura pentru acest lucru. Degeaba aduni separat gunoiul acasă, daca la ghenă se aruncă la comun, iar mașina de gunoi amestecă totul. Doresc înființarea unor centre de colectare, în parteneriat public-privat, astfel încât, această resursă să fie recuperate în mare măsură. Voi lansa totodată o campanie mai puternica de informare a cetățenilor asupra beneficiilor reciclării. Actuala administrație locală s-a concentrat pe lansarea unor concepte și proiecte care nu sunt viabile (de exemplu, construcția unui incinerator) și care nici măcar nu sunt de competența legală a primăriei de sector, pierzând astfel din vedere principala sa atribuție: asigurarea curățeniei.
În București, există o lipsă acută de spații verzi. Una dintre soluții, ar fi transformarea teraselor blocurilor în gardini publice. ADP S1, va prelua în parteneriat cu asociația de locatari, o serie de terase ce se pretează acestei funcțiuni și le va transforma în grădini publice. Vom face un proiect pilot pe 10 terase și vom urmări timp de un ciclu complet (1 an) pentru a vedea cum funcționează, urmând ca mai apoi sa generalizăm soluția. De asemenea, în cadrul reglementării urbanistice a zonei de nord a capitalei (cartierele Străulești și Șisești (Vatra Nouă), încă neurbanizate), trebuie luate măsuri pentru crearea de noi spații verzi.
O altă problemă o reprezintă toaletarea eronată a copacilor, o măsură reparatorie fiind introducerea de criterii clare în caietele de sarcini și formarea unei echipe de control în interiorul ADP pentru a verifica calitatea lucrărilor, echipa formată din arhitect peisagist și specialist în silvicultură. Nu mai puțin importantă este problematica arborilor care se usucă. Astăzi mergem prin zone cu trafic intens, chiar și în zona Herăstrău, și vedem acei copaci ce trebuie înlocuiți treptat cu o forma „sustenabilă” de amenajare.
Săptămânal, voi propune o serie de proiecte pentru cartierele Sectorului 1. Pentru a fi la curent îți proun să te abonezi la newsletter.
O administrație bogată trebuie să își asume și protecția celor aflați în nevoie. Prin centre precum cel din Caraiman, doresc să oferim cetățenilor cu venituri scăzute servicii medicale, iar prin parteneriate cu asociații specializate și cu biserica doresc să dezvoltăm programe pentru a oferi o masă caldă nevoiașilor și bătrânilor singuri. Totodată, voi propune construirea unui nou centru de zi pentru persoanele în vârstă, dar și construirea unei rețele de cluburi de pensionari în care aceștia să își dezvolte viață socială. Vizez pregătirea și sprijinirea adolescenților ce ies din sistemul instituționalizat, prin pregătirea pentru o meserie, mentorat și consiliere pentru angajare. Totodată, pentru bătrânii din aziluri, doresc dezvoltarea unor programe de socializare intergenerații, ambele generații având nevoie de interacțiune.
O primărie de succes este una care se adresează tuturor persoanelor din comunitatea pe care o conduce. Doresc multiplicarea modelului întreprinderii sociale Nazarcea, unde persoane cu handicap nu foarte sever realizează o serie de produse ce sunt comercializate în piață. Voi sprijini lansarea unor cursuri de conversie profesionala pentru persoanele cu handicap astfel încât acestea să se poată integra mai ușor pe piața muncii. Totodată, pentru familiile ce au în grijă persoane cu handicap grav adulte, doresc crearea unui centru de zi, pentru ca aceștia să își poată lăsa copiii acolo și să poată merge la muncă. Este important să oferim acest tip de infrastructură socială cetățenilor din sector deoarece coeziunea noastră în societate ține și de felul cum ne raportam față de categoriile defavorizate.
Primăria sectorului 1 trebuie să analizeze bine toate cererile de locuințe sociale pe care le are și pe baza unei grile foarte bine definite să facă o listă de priorități. Primăria trebuie să își constituie un fond locativ permanent, pe care să îl pună la dispoziție familiilor cu probleme sau aflat la început de drum. În mod evident, capacitatea primăriei de a construi cartiere sociale nu este ridicată și, în plus, crearea de cartiere speciale pentru familiile în nevoie poate duce la segregare. Propun achiziționarea directă din piață a unor apartamente, în toate blocurile și cartierele din sector, astfel încât să existe o dispersie a acestor grupuri sociale și să le facilităm integrarea socială. De asemenea, periodic, trebuie realizată o analiză a modului în care sunt întreținute locuințele sociale precum și dacă cei care le dețin mai îndeplinesc criteriile inițiale de alocare.
Săptămânal, voi propune o serie de proiecte pentru cartierele Sectorului 1. Pentru a fi la curent îți proun să te abonezi la newsletter.
În secolul XXI toate orașele fac eforturi pentru a se adapta la rigorile noilor concepte din sfera „orașelor inteligente”- Smart City. În cazul sectorului 1, am rămas mult în urma unor orașe precum Cluj, Alba Iulia sau Oradea. Avem resursa umana și financiară pentru a recupera și depăși aceste orașe foarte repede, însă pentru asta este nevoie de voință politică. Doresc digitalizarea tuturor proceselor din primărie, de la depunerea online a documentelor pana la emiterea online a certificatelor de urbanism. Totodată, trebuie introdus un sistem centralizat de management al documentelor în primărie, pentru ca cetățenii să poată urmări orice petiție pe care o depun și să știe cât timp mai este până vor primi răspuns. Toate documentele de toate tipurile din sector trebuie digitalizate pentru ca cetățenii să știe exact ce se află în cartierele lor. Fiecare instituție a primăriei trebuie să ofere posibilitatea programărilor online și chiar a consultărilor online, pe Skype, cu funcționarii primăriei. Plimbatul inutil prin sector pentru simpla obținere a unor hârtii poate fi rezolvat parțial prin digitalizare.
De asemenea, voi susține insistent bugetarea participativă. Fiecare cetățean al Sectorului 1 are capacitatea de a produce proiecte de mare interes pentru comunitate. Primăria dispune de puterea financiară necesară ca foarte multe dintre aceste inițiative să fie puse în practică. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, cetățenii trebuie încurajați să înainteze propunerile lor spre finanțare, pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie dezvoltată o platformă care să faciliteze acest demers. Un model de succes a fost aplicat în orașul Cluj, iar eu nu văd nici un impediment pentru a fi transpus și la nivelul Sectorului 1. Astfel voi crea o punte, astăzi ruptă, între sistemul administrativ local și cetățeni, lucru pe care actuala conducere a reușit cu brio să îl blocheze.
a. Pe Programul Operațional pe Competitivitate există fonduri pentru transfer de know-how din mediul privat – se pot folosi fondurile pentru crearea serviciilor de tip „smart city” încât fluxurile de servisare din diferitele servicii ale primăriei sa fie upgradate (cu specialiști în turnaround, change management, automatizare).
b. Legat de punctul de mai sus. Funcția „Concierge” – „Birou unic de asistență” pentru contribuabili. Se poate utiliza mai întâi un CRM accesibil pe toate ramurile primăriei, iar biroul unic să urmărească statusul rezolvărilor. În plus, odată identificate problemele majore să contribuie cu propuneri pentru îmbunătățirea fluxurilor din primărie.
c. Se poate crea inovație în zona de business (și persoane fizice educate) prin crearea unui program pilot de identitate electronică – toți cei interesați să primească semnătura calificată și credentiale încât să acceseze servicii și să comunice prin formulare semnate electronic. d. Similar: Cadastru Digital – recomand inițierea unui cadastru bazat pe tehnologia blockchain – care odată pornit poate fi proof-of-concept pentru restul Bucureștiului. Chiar dacă cadastrul nu e la Primărie, cel puțin autorizațiile de construcție și orice alte autorizații să fie date pe baza unui astfel de registru. Odată pornit, toate informațiile nu mai pot fi „șterse”.